POWER SUPPLY

Vibratorer är svårfångade idag. Denna skramlade betänkligt så jag tog beslutet att öppna den. Pilarna anger åt vilket håll ankaret svänger. Något för konstruktören att tänka på vid montaget.

Tidens tand har förintat de gummiband som höll chassit på plats inom hållaren. Med nya gummiband så är den fit for fight

 

.

En testuppkoppling med en 15W 230V lampa. Eftersom jag har beslutat mej för att köra Paraseten på 12V. Lättare tillgängligt. Så är uppkopplingen här gjord med in 12V. Inströmmen är ca 2.2A och ca 280V ut.. Tomgångsspänning ca 350V vid 0.5A in

Fynd från Kalmar.... med fin syltburksetikett..... Trafon är "hemlindad"

 

Testuppkoppling med vibratordrift

Så här enkelt kopplade jag upp vibratoromformaren. För att kunna köra den på 12V så förkopplades ett motstånd innan magnetspolen. Fastän det inte finns mer avstörningar så blev det inte besvärande i mottagaren, som var kopplad till samma ackumulator.

 

Lite teori om vibratorer

 

Vibratorersättning

Denna koppling fungerar fint, monterad på en oktalpropp så ersätts den mekaniska omformaren utan ingrepp.

Frekvensen hamnar mellan 50-100Hz och det blir inget razzel i mottagaren.

 

 

Vibratorenheten testades med en "brädsändare" med ungefär lika koppling som Paraseten. Nu är kopplingen gjord för 12V drift. Drivkällan är ett 12V 24Ah batteri.

I original med en 6L6 blev uteffekten ca 7-8W..(.utanför instrumentets mätområde). Röret tog 58mA och input till vibratorn ca 2,2A.

Med 12V6 blev uteffekten knappt 4.5W, rörströmmen ca 50mA och till vibron ca 1.8A

Nu gjordes en test med röret 12A6. Det har samma koppling som ovanstående rör. Uteffekten blev 2.2W, rörströmmen ca 40mA och input till vibron ca 1.5A

Tomgångspänningen var ca 370V vid 0.5A in och sjönk till ca 285-330V beroende på belastningen och tillståndet på ackumulatorn..

Schema på "brädsändaren" med normalt ett 6L6 rör

 

Ca 4.5W

50mA

 

Test QSO

Uppkoppling mot antennen med vibratoromformare och röret 12V6 från ett 12V 24Ah ackumulator. Jag ville lyssna på tonen, när SM7CHX, Sture ropade in. Så vi hade premiär QSO med vibratoraggregatet. Fick 599+20dB över de ca 200km mellan oss. Lyssnade med en IC703. Därefter blev det ett QSO med PA0CLE.

Och ett QSO med LA5AD, Finn i Stavanger med ca 4W ut , Fick 579C, den chirpar lite.. och lite senare med OK1AQW..

Riggen för test med 12V6 röret

Testning med vibratorenheten

Inte mycket till nyckel att testa med.....

 

Testade att stabba spänningen eftersom den varierar mellan 350V till ca 290V vid keydown. Starkt beroende av batteriets laddningstillstånd. Med zenerdioden som jag hade på 300V blev utspänningen ganska exakt 296V. Och den varierade ca 1V vid keydown. Inte så illa med en så enkel krets.

 

 

Testuppkoppling med pulsbreddsstyrning

 

Ett försök till att ordna till det med strömförsörjningen. Orginal användes vibratoromformare och 6V bilbatterier.

Idag finns det knappast någon bil med 6V system! Och vibratorer är sällsynta. Däremot fick jag en transformator avsedd för vibratorstyrning. Denna kopplade jag upp elektroniskt för att kolla funktionen.

Som belastning användes en 15W 230V lampa. Den skickar jag på 371V enligt bilden. Den lyser skarpt!! Förbrukningen är ca 100mA och det blir ganska exakt 37W. Till Paraseten räcker detta väl till. Den förbrukar ca 15-20W input vid sändning.

 

Här har jag skruvat ur lampan...och spänningen steg 1V. Nu har jag inte testat kretsen skarpt. Det kan finnas fallgropar när sändaren belastar med hackad förbrukning. (Telegrafi!)

Här är det moderna grejer. Med spänningsstabilicering.

Med några komponenter på undersidan.