DC/DC omvandlare 3V/120V

SM7ZFB, Henrik och jag bytte lite junk med varandra och då hamnade 2 stycken rör 3A5 i min låda.... Vi diskuterade lite vad man kan göra med dessa?? Henrik visade mig en länk till en kille som gjort en tranceiver med 4 trioder. Men vi spånade... skulle man inte kunna köra hela transceivern med enbart 3V? Omvandla dessa 3V till anodspänning. Det skulle passa till årets julprojekt (2010)

Transceivern består av två dubbeltrioder vilket beskrivs (kommer) på en annan sida. Önskemålet var att få ca 135V, det är vad 3A5/DCC90 tål vid telegrafi. Med två stycken alkaliska "D" celler borde det gå. Olika kopplingar snabbtestades, men den på schemat var stabilast. Många transformatorer testkördes. Kom fram till att det behövs en trafo som är i häradet 230/2×4.5V. Någon sådan hade jag inte.

Eftersom spänningen endast är 3V så skapar det en del problem. Många kretsar fungerar inte vid så låg spänning. 4047-kretsen har jag använt tidigare med 12V. Kopplingen ovan funkar från 3...16V. Det är vad 4047-kretsen tål. Och, vad gaten på MOS-transistorerna också tål, max ca 16V. Resultatet beror sedan mycket på vilken transformator som anslutes. Testerna visade att grunkan svänger ner till strax över 2.2V.

Vid denna låga spänning är det svårt att använda hög frekvens till MOS-transistorerna. Försökte att driva en ferrittrafo... med hög frekvens. Det sk..t sig, transistorerna brann upp. Dessa transistorer är av "logic-typ", alltså spec. att ge full ström (10A) vid 4...5V på gaten. Maxströmmen här är ca 1A. Transistorerna blir inte varma.

Eftersom utspänningen från trafon varierar beroende på belastningen så gjorde jag en enkel stabilicering. Hade en 120V zener tillhands, så den fick bestämma slutliga utgångsspänningen.

Den observante har redan konstaterat att glöd och anodspänningen är galvaniskt skilda.

 

 

Efter försök med många olika transformatorer, så fick jag till slut linda en själv för att få den utspänning som jag önskade. En trafo som från början var 230V/2×7V 30VA verkade passa bra...om man lindade om den. 2×7V lindningarna klipptes och 2×60 0,8mm Cu varv lindades på som primärlindning. Den tidigare "primärlindningen" blev nu sekundärlindning. Transformatorn lämnar ca 150VDC i tomgångsspänning. Vid belastning sjunker spänningen till ca 130V. Efteråt kan man konstatera att det borde varit 1mm tråd.

 

Ett kretskort designades med de komponenter som fanns tillhands. En del komponenter är ytmonterade, och placerade på undersidan.

 

Kretskortet under test.

 

 

Kopplingen testkördes med en liten sändare som jag tidigare hade byggt på en träplatta, med spolen lindad runt träplattan!

Med 3V glöd och 120V på anoden fick jag ut ca 0.6W från röret DL94. När jag testade att stämma av max effekt i antennen så blev jag ifrågasatt vad jag höll på med... det blev ett QSO med DL-land!

 

Kopplade om glödspänningen på min Timberbräda

 

Testsändaren i närbild. Kristall på 3560kHz.

 

Nu skulle en panel designas... hur stor blir den? Två små instrument för Volt och mA önskades i fronten. Instrumenten hittade jag på en loppis i england för 50p styck. 1" i diameter och 1mA.

 

Panelen ritades upp efter att alla komponenter hade måttsats.

 

En 2mm mässingsplåt fick bli panel. En hjälpetikett med layouten klistrades på, alla hålen körnades och borrades.

 

Jag gjorde det enkelt för mig med texterna på panelen. Ritade upp panelen i datorn och skrev ut den på tjockt papper. Med fixativ och många lager med klarlack så var jag nöjd.

 

Panelen monterad.

 

Baksidan

 

Kunde inte hitta "köpes" batterihållare för "D" celler. Jag hade en (1) hållare i huset. Hmm... kunde man kopiera den? Kunde jag bara lösa problemet med isoleringen.

 

Med hjälp av punktsvetsen och lite rostfri plåt kunde nya hållare fixas.

 

Anslutningarna fick bli M3 mässingsskruv.

 

Och isoleringen löstes med hjälp av fiberbrickor och isolerbrickor för effekttransistorer.

 

Den färdiga lådan som byggdes runt mässingspanelen. Rostfri 0.9mm och sandblästrad för att få bort alla punktsvetsmärken.

 

Stödbult för att hålla ner panelen i position.

 

Power supply för portabelt bruk... Reservbatterier i locket. Vingmuttern håller fast panelen.

 

 

Fortsättning följer med transceivern...

Mottagaren under utveckling...test. 2 stycken 3A5. Tre trioder för mottagaren och en för sändaren efter en ide från WA8YVO

 

 

 

 

Return